Tre almene boligorganisationer bag nyt

koncept for billige boliger i storbyen

AAB, Lejerbo og fsb har netop indgået en partnerskabsaftale med Københavns Kommune om en ny boligform, der skal sikre boliger i København, der er til at betale for alle.

Tre almene boligorganisationer har givet hinanden og kommunen håndslag på at udvikle en helt ny og fleksibel type almene boliger, der imødekommer behovet for en bolig i storbyen til en overkommelig pris for både familier, ældre og unge.

Boligerne organiseres omkring en såkaldt smartzone, hvor alle boligens installationer er placeret. Og ud fra smartzonen kan der etableres værelser og boligarealer, så boligen både kan designes til en ungdomsbolig, ældrebolig eller danne rammerne om en bolig for en hel familie.

Fadderne til den nye boligform er de største almene boligorganisationer i København, AAB, Lejerbo og fsb, og projektet er netop blevet blåstemplet af Københavns Kommune, der har besluttet sig for at indgå et partnerskab med boligorganisationerne for at videreudvikle projektet.

”Hovedideen med den nye boligform er at skabe en kompakt boligform, der sparer på kvadratmeterne for dermed at holde prisen på et niveau, så alle får mulighed for at finde sig tilrette i København”, siger adm. direktør Christian Høgsbro fra AAB.

Konceptet bag den nye storbybolig er et modulsystem, så den enkelte bolig kan indrettes præcist efter beboerens behov. En familie har andre behov i deres bolig end en enlig ældre eller to unge studerende som er fundet sammen under samme tag. En familie prioriterer f.eks. ofte et større køkken, der også kan benyttes som spiseplads for alle, mens ældre kan lægge vægt på et soveværelse med direkte adgang til bad og toilet.

Boligerne kan indpasses på alle grundtyper i København og kan fleksibelt indgå i byudviklingsområder eller udnytte restarealer på en byggegrund. Konstruktionsprincippet og facadesystemet er fleksibelt, så byggeriet af de nye storbyboliger arkitektonisk kan tilpasses en hvilken som helst lokalplan, der måtte gælde for det pågældende sted i byen.

”Vi arbejder med helt standardiserede bygge- og konstruktionsprincipper, der sikrer en meget rationel opførelse af boligerne. Det er med til at holde både prisen og tidsforbruget nede på et minimum, ” siger Lejerbos adm. direktør Palle Adamsen.

Det nye koncept rummer også ideen om den lille effektive atelierbolig – den ægte storbybolig, som fremstår med et stort rum, der kan indrettes frit. Her er der glasfacade fra gulv til loft i ekstrahøje rum så dagslyset trækkes optimalt ind, selvom boligen alene har vinduer mod gaden eller gården. Her kan glaspartierne delvist foldes væk og de unge par, den enlige forælder, og andre som slår sig ned i atelierboligen kan opdele boligen med møbler eller lette skydepartier helt efter egne ønsker.

”Vi er nødt til at tænke kreativt og udnytte de byggeområder, der nu engang er i København, hvis vi skal skabe en fleksibel storbybolig, som almindelige mennesker kan betale”, siger Bjarne Larsson, som er adm. direktør for fsb. Projekteringsfasen for den nye type bolig kan holdes på tre måneder, byggetiden vil også være kort og den forventede husleje bliver ca. 5.000 kr. om måneden for en ny smart storbybolig på 60 kvadratmeter.

Det partnerskab som de tre almene boligselskaber har indgået med Københavns Kommune skal bidrage til, at kommunen når målsætningen om at etablere ca. 8.000 almene boliger frem mod 2025 for på den måde at skabe flere billigere boliger i København.

Boligorganisationerne og kommunen skal nu gennem partnerskabsaftalerne aftale de konkrete elementer i det videre arbejde.

I alt har Københavns Kommune indgået tre partnerskabsaftaler med de almene boligorganisationer.

Læs mere om de almene storbyboliger og find illustrationer: http://www.aab.dk/~/media/Files/Topmenu/Presserum/Fremtidens_almene_storbybolig_aab_2014.ashx.